Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

To κρουασάν της τουρκοφάγου

του Σταύρου Θεοδωράκη

Τα όσα έγραψα προσφάτως για το Κολλέγιο του Ψυχικού ήταν η αφορμή για πολλές συζητήσεις. Εντός του Κολλεγίου και εκτός. Φίλος μου που πέρασε από το Κολλέγιο την δεκαετία του 70 μου έκανε την εξής ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Όταν τα παιδιά πάνε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αράχοβα και όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης (έναντι 300  ευρώ αντί για 100 θυμίζω) τότε μην περιμένεις στους ρητορικούς διαγωνισμούς επιγόνους του Περικλή».
Όμως το πιο ενδιαφέρον mail το έλαβα από μια μητέρα από την Ιόνιο. Ακούστε την:
«Αγαπητέ Σταύρο,
Άκου και μια μάνα που δεν είναι Κολλεγίου, αλλά Ιονίου. Πριν 3 μήνες η Ε' δημοτικού της Ιονίου πήγε εκπαιδευτική εκδρομή στο μέγαρο της ΕΡΤ. Ξεναγούνται τα παιδιά και το μεσημέρι τα μαζεύουν σε μια αίθουσα να τους προσφέρουν χυμό και κρουασάν. Μια κυρία της ΕΡΤ παίρνει ένα κρουασάν στο χέρι, το σηκώνει ψηλά να το δουν όλα τα παιδιά και ρωτά:
- Ποιό παιδί ξέρει να μου πει τι σχήμα έχει το κρουασάν?
- Μισοφέγγαρο κυρία !
- Μπράβο!  Και ποιό παιδί ξέρει να μου πει ποιας χώρας η σημαία έχει σήμα το μισοφέγγαρο;
- .....
- Ξέρει κανείς; Μα κανείς δεν ξέρει?  Της Τουρκίας !!
- ... Ααα ....
- Τι τα κάνουμε τα κρουασάν;
- Τα τρώμε!
    Σωστά!  Γι' αυτό κάθε μέρα που θα τρώμε κρουασάν θα είναι σαν να τρώμε ένα Τούρκο!, κατέληξε θριαμβευτικά η κυρία, πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό της και τα χάχανα των παιδιών.
  
Μόνο ένα παιδί δεν χαχάνισε Σταύρο, το δικό μου, που έχει πατέρα Κωνσταντινουπολίτη, που είναι βαφτισμένο στην Πόλη (μη φανταστείς φανταχτερά Πατριαρχεία με χρυσά άμφια), που ακούει τον μπαμπά του να μιλάει τουρκικά, που πάει συχνά διακοπές στην Πόλη.
Εκείνο το απόγευμα γύρισε σπίτι προβληματισμένο, χωρίς να μπορεί να καταλάβει γιατί  ξαφνικά οι συμμαθητές του άρχισαν να τον κοιτάνε παράξενα ...
Να ρωτήσω εγώ τώρα "που πάει το Κολλέγιο" ή που πάμε γενικώς;
Σ' ευχαριστώ».

Αυτό λοιπόν ήταν το mail της Ε.Π. Πάγωσα όταν το διάβασα αλλά μόλις συνήλθα επιβεβαίωσα με δύο τηλεφωνήματα ότι έτσι ακριβώς συνέβησαν τα πράγματα. Περιμένω λοιπόν από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ και τον Γιώργο Γαμπρίτσο, στον οποίο θα στείλω το κείμενο, μια συγκεκριμένη απάντηση. Ποια είναι αυτή η κυρία, που δουλεύει, ποιόν εκπροσωπεί και το κυριότερο πώς θα τιμωρηθεί. Καθότι είναι υπάλληλος της ελληνικής πολιτείας και όχι υπάλληλος της Χρυσής Αυγής.

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Καταπληκτικό! Πίστευα αφελώς ότι τέτοιες γελοιότητες ανήκουν στο παρελθόν. Και μην φανταστείτε πως είμαι οπαδός της άνευ όρων προσέγγισης!