Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι πίστες του χειμώνα: Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Λένε ότι η «φτώχεια θέλει καλοπέραση» και ότι ο Ελληνας, όποιες μεταβολές κι αν έχει στην τσέπη του και όσο και αν ζορίζεται δεν περιορίζει εύκολα τις εξόδους του.
Ομως, τα σκληρά μέτρα λιτότητας, το «κούρεμα» των μισθών και η απειλή της τρόικας και της πτώχευσης έχουν αλλάξει άρδην την ψυχολογία του κόσμου. Οι έξοδοι πλέον γίνονται με το… σταγονόμετρο και οι γαλαντόμοι γλεντζέδες είναι πια είδος προς εξαφάνιση.
Φυσικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αναδιαμορφωθεί το τοπίο και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και οι τιμές τους να πάρουν την κατιούσα προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο.

Επειδή λοιπόν η κρίση επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, τα νυχτερινά μαγαζιά -από τα μπουζούκια έως τα έντεχνα σχήματα- δεν θα μπορούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα. Ούτε θα μπορούσαν να μην αφουγκραστούν τις αγωνίες του κόσμου, ο οποίος -σύμφωνα με τα όσα λένε οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων στην «Espresso της Κυριακής»- «πληρώνει πολύ συχνά με κέρματα».


Εκπτώσεις 50%
Οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%, καθιερώθηκαν φοιτητικές τιμές για τις μπουκάλες, ενώ κάποια μαγαζιά κόβουν εισιτήριο για την είσοδο χωρίς να απαιτούν έξτρα χρήματα για ποτό. Επιπλέον, ξεχάστε τις παλιές εποχές που τα νυχτερινά μαγαζιά ήταν ανοιχτά επτά ημέρες την εβδομάδα και χρειαζόσουν μέσο για να κλείσεις τραπέζι. Εγκαινιάστηκε ακόμη η «Κυριακή του λαού», ημέρα κατά την οποία ο πελάτης με τριάντα ευρώ τρώει, πίνει όσο κρασί θέλει και ακούει το αγαπημένο του πρόγραμμα.

Προσθέστε επίσης ότι από πέρυσι τα περισσότερα κέντρα δεν έβαλαν τιμές table d'hote στις γιορτινές ημέρες. Και πώς να βάλουν, όταν σε πολύ κόσμο κόπηκαν οι έξτρα μποναμάδες στους μισθούς τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Τα περισσότερα στέκια έχουν καθιερώσει φθηνότερη τιμή για τη φιάλη τις κκαθημερινές σε σύγκριση με εκείνη του Σαββάτου.

«Τις τιμές μας τις έχουμε ρίξει σκόπιμα. Ο κόσμος πλέον δεν έχει τη δυνατότητα και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» λέει στην «Espresso της Κυριακής» o Θανάσης Πριόβολος, που «τρέχει» το «VIP Σκυλάδικο», το «Anodos» και τον «Βοτανικό». «Στο “Σκυλάδικο” η φιάλη από 130 ευρώ έπεσε στα 110 μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα και δεν βάζουμε περιορισμό στα έξι άτομα. Τελείωσαν οι εποχές που τα μαγαζιά δούλευαν επτά ημέρες. Στο “Σκυλάδικο” δουλεύουμε πέντε ημέρες και ο περισσότερος κόσμος έρχεται Παρασκευή και Σάββατο. Στον “Βοτανικό”, όπου θα τραγουδήσουν η Μαρινέλλα, η Θεοδωρίδου και ο Πετράκης θα είμαστε ανοιχτά δύο ημέρες την εβδομάδα» μας επισημαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Γιώργου Τσατσούλη, παραγωγού στην «Ακτή Πειραιώς», όπου από τις 21 Οκτωβρίου η γνωστή αντροπαρέα των Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μααχαιρίτσα, Σάκη Μπουλά, Δημήτρη Σταρόβα, Γιάννη Κούτρα και Μίλτου Πασχαλίδη παρουσιάζει το πρόγραμμα «Ταμείο Αλλεργίας» με διαχρονικά τραγούδια και πολλή σάτιρα. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται. Οι καλλιτέχνες έριξαν τις αμοιβές, όπως όλοι μας. Για παράδειγμα, στους φοιτητές η φιάλη έχει πέσει στα 120 ευρώ. Την ίδια ώρα, η τιμή του οινοπνεύματος ανεβαίνει. Από τα 7,5 ευρώ που αγοράζαμε τη φιάλη, πρέπει τώρα να πληρώνουμε 18 και 25 ευρώ».

Ο Γιώργος Τσατσούλης έχει πέσει και ο ίδιος θύμα της κρίσης στη νυχτερινή διασκέδαση. Η μουσική σκηνή «Μετρό» στου Γκύζη, με 25 χρόνια ιστορίας, δεν θα ανοίξει φέτος, καθώς ο κ. Τσατσούλης δεν μπορεί να καλύψει το ενοίκιο του χώρου. «Αναγκαστικά, ψάχνω άλλο χώρο για το “Μετρό”. Η κρίση σε αναγκάζει να βρεις λύσεις».

Ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, επιχειρηματίας με μεγάλη πορεία στα «Αστέρια», όπου φέτος εμφανίζονται ο Στέλιος Ρόκκος και ο Δήμος Αναστασιάδης, προχώρησε σε 30% μείωση και καθιέρωσε τις φοιτητικές τιμές. «Ερχονται παιδιά από λύκεια και πανεπιστήμια. Θέλω να τα διευκολύνω. Ακόμη και τους φίλους τους που δεν έχουν φοιτητικό πάσο». Ο κ. Παπαργυρόπουλος σκιαγραφώντας την εικόνα της νύχτας μας λέει: «Δεν βγαίνουν τα μαγαζιά. Ακόμη και με την ίδια προσέλευση κόσμου, ο τζίρος είναι πολύ πεσμένος. Φανταστείτε ότι φτάσαμε στο σημείο να πληρωνόμαστε με κέρματα. Ακόμη και οι σερβιτόροι μου λένε ότι πια βγάζουν ελάχιστα χρήματα από τα πουρμπουάρ».

Οι αμοιβές κάποιων επώνυμων τραγουδιστών ανάγκασαν τον επιχειρηματία της μουσικής σκηνής «Κύτταρο» Δημήτρη Γιακουμέλο να στραφεί σε εναλλακτικά ροκ γκρουπάκια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως κύριος υπεύθυνος του ιστορικού χώρου με ιστορία τριάντα χρόνων στο ροκ τραγούδι (από τη σκηνή του έχουν περάσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού) και διαδεχόμενος στη διεύθυνση τον πατέρα του, μας λέει τα εξής:

«Η κατάσταση είναι χάλια. Δεν μπορώ να διανοηθώ ένας επώνυμος καλλιτέχνης -και καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα- να μου ζητά την ίδια αμοιβή με πριν από δύο χρόνια και να μη μειώνει το κασέ του ούτε 10%. Γι' αυτό στράφηκα σε νέα σχήματα. Το εισιτήριό μας κοστίζει 8 ευρώ και δεν είναι υποχρεωμένος ο πελάτης να καταναλώσει αλκοόλ για να δει τα live. Αν θέλει να πιει, μπορεί να τη βγάλει και όλο το βράδυ με μία μπίρα που κοστίζει 4 ευρώ. Πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι η φετινή τακτική μας έχει έως τώρα μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων τραγουδιστών Δημήτρης Κοντογιάννης μας λέει ότι «η ανεργία στον κλάδο των Ελλήνων τραγουδιστών έχει χτυπήσει 50%. Τα δεύτερα και τρίτα ονόματα αναγκάζονται να αλλάξουν δουλειές, ενώ και τα μεγάλα ονόματα δύσκολα βγάζουν πέρα σε ένα μαγαζί ολόκληρη σεζόν». Ο έμπειρος τραγουδιστής επισημαίνει ότι «ο τζίρος έχει πέσει πολύ και τα μαγαζιά δεν μπορούν να υπολογίζουν στις εκδηλώσεις που έκαναν παλαιότερα οι σύλλογοι και οι ενώσεις». Στην επαρχία, τα πράγματα είναι καλύτερα κατά τον Δημήτρη Κοντογιάννη. «Μπορεί να γίνονται αρπαχτές, αλλά η επαρχία πληρώνει καλύτερα τους τραγουδιστές» μας λέει χαρακτηριστικά.

O Σταμάτης Κόκοτας με τη μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι δηλώνει ότι «τώρα πια πολύ δύσκολα θα γεμίσει μια πίστα που χωρά 3.000 άτομα, όποιος κι αν εμφανιστεί». Ο ίδιος γέμιζε πέρυσι τα «9/8» κάνοντας ένα πρόγραμμα με έντονο το παρεΐστικο κλίμα. Ο μεγάλος ερμηνευτής εκτός από τους οικονομικούς λόγους, αναφέρει μία ακόμη βασική αιτία που αποθαρρύνει τον κόσμο από το να πηγαίνει στα νυχτερινά κέντρα: «Φτάσαμε στο σημείο να βγάζουμε στην πίστα πάνω από έμπειρους και καλλιτέχνες με ιστορία, μοντέλα και τραγουδιστές που έχουν βγει από talent shows χωρίς ταλέντο. Ο κόσμος έχει κριτήριο και καταλαβαίνει».

Τη δική του διάσταση δίνει ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος εμφανίζεται στην «Ακτή Πειραιώς»: «Στο μαγαζί είμαστε έξι καλλιτέχνες και συνολικά τριάντα άτομα, μαζί με την ορχήστρα στο πάλκο. Συνεπώς, θα μοιραστούμε όλοι το μπάτζετ. Για να καταλάβει ο κόσμος, η είσοδος έχει 15 ευρώ. Αν έρθουν χίλια άτομα με εισιτήριο, δεν βγαίνουν τα έξοδα του μαγαζιού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις δικές μας αμοιβές και του προσωπικού, αλλά και στον ΦΠΑ, στα δημοτικά τέλη και όλα τα λειτουργικά έξοδα». Οσο για την κρίση, ο Γιάννης Ζουγανέλης αναφέρει: «Είναι οξύμωρο. Ο κόσμος εξακολουθεί να βγαίνει γιατί ίσως αποτιμά διαφορετικά την αξία του χρήματος και δεν στερείται τόσο εύκολα τα χρήματά του για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία». Και με το γνωστό χιούμορ του μας αποκαλύπτει τι του είπε ένας «λουλουδάς» για τα κέρδη του μέσα στο καλοκαίρι: «Ηταν η καλύτερη σεζόν μου όλα αυτά τα χρόνια που κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά».

Από τη δική του πλευρά, ο Μανώλης Μητσιάς είναι αμείλικτος: «Τα πράγματα στις πίστες και στο τραγούδι είχαν παρεκτραπεί. Είχε παρασυρθεί και ο κόσμος στα έξοδά του στη διασκέδαση και οι καλλιτέχνες με τις υψηλές αμοιβές τους. Ηρθε λοιπόν το ΔΝΤ για να μας βάλει σε τάξη». Βεβαίως και διευκρινίζει ότι δεν είναι ούτε κατά διάνοια υπέρ του ΔΝΤ, αλλά ξεκαθαρίζει ότι και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια δουλεύει με σχήματα σε μικρότερους χώρους.

Η «Espresso της Κυριακής» επικοινώνησε και με έναν από τους πιο έμπειρους μετρ της νυχτερινής διασκέδασης, τον Βαγγέλη Τσιαούση, ο οποίος είναι στο πόστο του 23 χρόνια στο «Romeo». «Ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 70%. Τώρα πια ο κόσμος αρκείται στην ελάχιστη κατανάλωση και μέχρις εκεί». Παραδέχεται επίσης ότι τώρα πια είναι πιο εύκολο να κάτσεις πρώτο τραπέζι πίστα. «Δεν χρειάζεται μέσο. Βεβαίως, έναν τακτικό πελάτη θα τον εξυπηρετήσουμε». Οσο για τα tips τα δικά του και των σερβιτόρων μας λέει: «Καμία σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Εδώ μας φωνάζουν για να τους κάνουμε εκπτώσεις, θα μας δώσουν και πουρμπουάρ;».

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι τραγουδιστές δύσκολα αρνούνται προτάσεις από την επαρχία. Από τους πιο ποιοτικούς έως τους πιο εμπορικούς. Καλλιτέχνες από τα talents shows και όχι μόνο με μια βαλίτσα στο χέρι και με ένα ικανοποιητικό ποσό κάνουν τον γύρο της Ελλάδας για να βρεθούν κοντά στους θαυμαστές τους. Ακόμη και παλαιότεροι τραγουδιστές, όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Νομικός που εμφανίζεται στη Λιβαδειά, επιλέγουν τη λύση της επαρχίας, εφόσον πληρώνονται στην ώρα τους και υψηλότερα από ό,τι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
Χειμώνας για όλα τα γούστα
Ας δούμε ενδεικτικά την εικόνα των σχημάτων της νυχτερινής διασκέδασης, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και όπως πρόκειται να συμπληρωθεί το προσεχές διάστημα. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε εμπορικές, εναλλακτικές, μικρές και μεγάλες πίστες οι συνεργασίες και μάλιστα μεγάλων ονομάτων. Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία του Γιάννη Πάριου με την Ελενα Παπαρίζου στην «Πύλη Αξιού» της Θεσσαλονίκης.
ROMEOΘάνος Πετρέλης - Χριστίνα Κολέτσα - Ηλίας Βρεττός
VIP@ΣΚΥΛΑΔΙΚΟ
Πέτρος Ιμβριος - Γιώργος Μαρίνης
ΑΡΕΝΑ Σάκης Ρουβάς - Onirama - Ελένη Φουρέιρα
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣΜαρινέλλα - Νατάσα Θεοδωρίδου - Παναγιώτης Πετράκης
COSMOS STAGEΓιάννης Πλούταρχος
ΔΙΟΓΕΝΗΣ Αντώνης Ρέμος - Τόλης Βοσκόπουλος
ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣΓιάννης Ζουγανέλης - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Σάκης Μπουλάς - Δημήτρης Σταρόβας - Γιάννης Κούτρας - Μίλτος Πασχαλίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝΔημήτρης Μητροπάνος - Γιάννης Κότσιρας - Δημήτρης Μπάσης
FEVERΔέσποινα Βανδή - Ελλη Κοκκίνου - Νίκος Οικονομόπουλος
REX Αννα Βίσση
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΕλένη Δήμου - Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
ΙΕΡΑ ΘΕΑΕλένη Βιτάλη - Γιώτα Νέγκα - Μελίνα Ασλανίδου - Γεράσιμος Ανδρεάτος
GAZZOΟEλεωνόρα Ζουγανέλη - Θανάσης Αλευράς - Νατάσσα Μποφίλιου από Φεβρουάριο
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣΝότης Σφακιανάκης - Αγγελική Ηλιάδη
ΦΙΞΠάολα - Νίνο
ΠΑΛΛΑΣΧάρις Αλεξίου - Δήμητρα Γαλάνη από Ιανουάριο
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΠάνος Κιάμος - Κώστας Μαρτάκης - Ηβη Αδάμου
FRANGELICO Γιώργος Γιαννιάς - Χρήστος Μενιδιάτης - Ελεάννα Παπαϊωάννου
ΕΜΠΑΤΗ NORTHΑντύπας - Αντζελα Δημητρίου - Σπύρος Σπυράκος
TEATRO MUSIC HALL Σταμάτης Γονίδης - Νίκος Κουρκούλης - Φανή Δρακοπούλου
VOXΠάνος Καλίδης - Κωνσταντίνος Αργυρός - Στέλλα Καλλή
ΑΣΤΕΡΙΑ ON STAGEΣτέλιος Ρόκκος - Δήμος Αναστασιάδης
MAYA MAYAΜάκης Χριστοδουλόπουλος - Χαρά Βέρρα

NITROΑλέκος Ζαζόπουλος - Ελενα Γκρέκου - Ελένη Kαρουσάκη
ΖΥΓΟΣΤάνια Τσανακλίδου - Ελένη Κοκκίδου
TAS-STAGEΗρώ - Αργύρης Αγγέλου - Μαρκέλλα Αργυροπούλου
Espressonews.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: