Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

«Ένα φάντασμα που λέγεται Ευρώπη»

«Η Ε.Ε. είναι σε θέση να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της; Ή, θα πρέπει οι ισχυρές χώρες συστήσουν τη δική τους ένωση;» είναι τα δύο ερωτήματα που θέτει το σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, με τίτλο »Ένα φάντασμα που λέγεται Ευρώπη», αναφερόμενο στις χθεσινές διαψεύσεις της γερμανίδας Καγκελάριου για τη δημιουργία μίας μικρότερης και δημοσιονομικά ισχυρότερης Ευρωζώνης.

Ο αρθρογράφος εκφράζει φόβους πάντως ότι η συζήτηση στην ευρωπαϊκή ηγεσία έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ πιστεύει ότι η διαβεβαίωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι πρόκειται για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» μάλλον θα διαψευστεί στην πράξη.

«Η οικονομία στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε στάσιμη, σημειώνοντας ανάπτυξη στο αμελητέο 0,5%, ενώ για το 2012 δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σημειωθεί ύφεση» συνεχίζει το Spiegel.

Τονίζει επιπλέον ότι «η Ευρώπη παραμένει σε εγκληματική στασιμότητα – στην καλύτερη περίπτωση» και εκφράζει φοβους για το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει η Ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της, με τα δημοσιονομικά των χωρών της νότιας Ευρώπης να απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συμπαρασύροντας και τη Γερμανία.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: