Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οδηγός αγοράς: γραβάτα

Μιλώντας για ανδρικά αξεσουάρ, ο βασιλιάς ήταν, είναι και θα είναι η γραβάτα!
Πρόκειται για πασπαρτού: συνδύασέ τη με κοστούμι για τον απαραίτητο βαθμό κύρους και επισημότητας ή φόρεσέ τη με τζιν και τζάκετ για να είναι το σπορ ντύσιμό σου δήλωση και στιλιστική άποψη.
Όπως κι αν τη βάλεις, η γραβάτα αποτελεί το κερασάκι του ανδρικού στιλ και την επιτομή της κομψότητας.

Ωστόσο, η γραβάτα δεν είναι καθόλου εχέμυθη: αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για τον κάτοχό της απ’ όσο ενδεχομένως θα ήθελες. Άσε που κάποιες φορές από στιλιστικό κερασάκι μετατρέπεται σε θηλιά περασμένη στον λαιμό σου! Σαν φτάσει λοιπόν η ώρα να αγοράσεις μια γραβάτα, θα πρέπει να λάβεις μια σειρά από χαρακτηριστικά υπόψη σου...


Μήκος και πλάτος. Όχι, δεν μιλάμε για γεωγραφία! Το να βρεις το ιδανικό μήκος και φάρδος της γραβάτας για τον σωματότυπό σου δεν είναι απλή υπόθεση. Όσο κι αν οι επιταγές της μόδας επηρεάζουν κάθε φορά το στιλ της γραβάτας, οι διαστάσεις της πρέπει απαραιτήτως να σε κολακεύουν. Οπότε, πάντα να δοκιμάζεις τη γραβάτα που επέλεξες και να θυμάσαι ότι η ασφαλέστερη επιλογή είναι οι γραβάτες μεσαίου μεγέθους (οι κοινές διαστάσεις δηλαδή). Αν είσαι πραγματικά ψηλός, σκέψου το ενδεχόμενο να παραγγείλεις μια πιο μακριά γραβάτα. Σε κάθε περίπτωση, η γραβάτα δεν πρέπει να φτάνει κάτω από τη ζώνη σου.


Κάντ’ τη φιόγκο. Φόρεσε τη γραβάτα κανονικά και δέσ’ τη με τον κόμπο που κάνεις συνήθως. Θα πρέπει η εφαρμογή της και το δέσιμό της να σε ικανοποιήσει απόλυτα. Επιπλέον, σιγουρέψου ότι το πλάτος της στενότερης άκρης της είναι μικρότερο από το πλάτος του γιακά του πουκαμίσου σου. Μόνο έτσι δεν θα είναι ορατή η γραβάτα στο πίσω μέρος του κολλάρου.


Άγγιξέ τη. Οι ποιοτικές γραβάτες είναι ιδιαίτερα απαλές στην αφή και αποτελούνται από 3 -όχι 2- κομμάτια ραμμένα μεταξύ τους. Αν ο πωλητής ορκίζεται ότι η γραβάτα είναι μεταξένια και το γράφει και στην ετικέτα της κιόλας αλλά εσένα συνεχίζει να σου φαίνεται σκληρή στο άγγιγμα, τότε έχεις στα χέρια σου μια γραβάτα από μετάξι κακής ποιότητας… Τσέκαρε επιπλέον την ύφανση της γραβάτας από κοντά (ιδιαίτερα τα πρώτα 20-30 εκατοστά από τη φαρδιά της άκρη) για χαλαρωμένες κλωστές και άλλες κακοτεχνίες.


Η φόδρα. Η φόδρα είναι που δίνει στη γραβάτα το σχήμα και τον όγκο της, οπότε επιθεώρησέ τη! Η φόδρα πρέπει να φτάνει ως τις άκρες της γραβάτας και να αποτελείται από δύσκαμπτα υλικά που έχουν ένα υψηλό ποσοστό σε μαλλί. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της φόδρας σε μαλλί, τόσο ποιοτικότερη είναι η γραβάτα και τόσο καλύτερα εφαρμόζει στο σώμα σου. Τέλος!


Κρέμασέ τη. Κρέμασε τη γραβάτα στο δάχτυλό σου, περίπου από τη μέση του μήκους της. Η στενότερη άκρη της θα πρέπει να κάθεται ακριβώς πίσω και σχεδόν στο κέντρο της φαρδύτερης πλευράς της∙ αυτό θα σου εξασφαλίσει ότι η γραβάτα θα πέφτει ομοιόμορφα στο στέρνο σου. Απόφευγε τις γραβάτες που διπλώνουν όταν τις κρεμάς στο χέρι σου∙ είναι ένδειξη κακοφτιαγμένης γραβάτας.


Υλικό κατασκευής. Οι ανώτερες ποιοτικά γραβάτες είναι απαραίτητα μεταξένιες, ωστόσο και μια πιο προσιτή γραβάτα από μετάξι και πολυεστέρα θα ικανοποιήσει το γούστο σου.


Χρώμα και σχέδιο. Μην αγοράζεις γραβάτες «γενικώς». Η γραβάτα πρέπει να δένει με τα χρώματα και τα υφάσματα του ντυσίματός σου, οπότε διάλεξε γραβάτα «ειδικώς»: για συγκεκριμένο κοστούμι ή πουκάμισο ή τζάκετ. Μη διστάζεις λοιπόν να πάρεις μαζί σου στη γραβατερία το σακάκι για το οποίο προορίζεται η γραβάτα. Το χρώμα της γραβάτας πρέπει να συμπληρώνει, όχι να ανταγωνίζεται, το χρώμα του πουκαμίσου ή του σακακιού σου. Ένα πουκάμισο με διακριτικές ρίγες υποστηρίζει ιδανικά μια γραβάτα με τολμηρές ρίγες, ενώ ένα πουκάμισο που τραβάει την προσοχή απαιτεί μια πιο απαλή χρωματικά γραβάτα. Γενικότερα, θαλασσί και ανοιχτά μπλε πουκάμισα συνδυάζονται αρμονικά με -σχεδόν- κάθε γραβάτα∙ ιδανικά δε με γραβάτες που έχουν κίτρινες ή ακόμα και χρυσές πινελιές. Αν μάλιστα είσαι «μονοχρωματικός» τύπος και φοβάσαι τους χτυπητούς συνδυασμούς, αναζήτησε μια σκούρα μοβ γραβάτα για το ανοιχτό μοβ πουκάμισό σου.

Είσαι πλέον πανέτοιμος να βρεις την ιδανική γραβάτα και να κάνεις μια πετυχημένη δήλωση του ποιος είσαι. Ό,τι κι αν διαλέξεις, διασφάλισε ότι η γραβάτα είναι του απολύτου γούστου σου. Μόνο έτσι θα αποκαλύπτει την προσωπικότητά σου…
delamagen
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: