Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Σύνοδος Κορυφής που θα αλλάξει τη ζωή των Ελλήνων

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται το παζάρι ΕΕ-τραπεζών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Όλα τα τελευταία σενάρια. Έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για την Ελλάδα.
Σε πολύ βαρύ κλίμα και με τα διεθνή ΜΜΕ να προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος, μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Μετά το Συμβούλιο των "27", στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι 10 θα αποχωρήσουν και θα μείνουν οι "17" της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν ιστορικές αποφάσεις.

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων ΕΕ-τραπεζών για το ύψος του κουρέματος συνεχιζόταν μέχρι και πριν λίγες ώρες, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία.

Έτσι, είναι πιθανό, παρά το ότι η Γαλλία επιθυμεί άμεσες αποφάσεις, οι ΗΠΑ πιέζουν και οι αγορές καραδοκούν, το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής να μην αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό για το κούρεμα, αλλά "ψαλίδα".

Η αγωνία στην Ελλάδα κορυφώνεται, καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι όποια και να είναι η απόφαση, έρχονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για τον ελληνικό λαό.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα και τόνισε ότι μια "επιτροπεία" της Ελλάδας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα ήταν επιθυμητή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι διαρκείς, ότι η μια πρόταση διαδέχεται την άλλη, ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η όλη συζήτηση αφορά κυρίως τις τράπεζες και ότι για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία δεν θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αν υπάρξει, πιθανότατα θα πυροδοτήσει και πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την κύρωσή της στην ελληνική Βουλή.

Το αν θα περάσει ή όχι θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν διαπραγματεύεται μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Μεγάλες προσδοκίες...

Στην προπαρασκευαστική Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καλλιέργησαν προσδοκίες ότι σήμερα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, σε ένα πλέγμα ζητημάτων που άπτονται της κρίσης:

*Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

*Ένα συντονισμένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

*Αποτελεσματικότερη και ελαστικότερη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) και την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησαν στη Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, η Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν σκωπτικά ότι πάνω από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα, με κίνδυνο να θολώσουν το τοπίο για άλλη μια φορά.

Τα επικρατέστερα σενάρια για το "κούρεμα"

Σχετικά με το "κούρεμα" ή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι τράπεζες και ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, είναι πολύ πιθανό οι "17" να δείξουν με έμμεσο τρόπο το ύψος του "κουρέματος" στους τραπεζίτες, με μία διατύπωση που θα λέει, για παράδειγμα, ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η  Γερμανία και το ΔΝΤ πιέζουν για κούρεμα 60% και σε καμία περίπτωση κάτω από 50%.

Την ίδια στιγμή, το CNBC μεταδίδει επικαλούμενο ανώνυμες πηγές πως θεωρείται πλέον σίγουρη η συμφωνία για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Και εδώ αρχίζει το θρίλερ, καθώς οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν δέχονται να απωλέσουν πάνω από το 40% των ελληνικών ομολόγών που έχουν στην κατοχή τους.

Οι τράπεζες πιέζουν παίζοντας το χαρτί της χρεοκοπίας της Ελλάδας και ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι "υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό".

Διαπραγματεύσεις και για τον EFSF

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ενίσχυσης των πόρων και των εργαλείων του Ευρωμηχανισμού (EFSF) ούτως ώστε να δύναται να προστατέψει μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Ιταλία και η Ισπανία, αναμένεται να δεχτούν τα πρώτα κύματα από τις αναταράξεις στις διεθνείς  αγορές, που αναμφισβήτητα θα προκαλέσει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η δανειοδοτική ικανότητα του Μηχανισμού θα πρέπει να αυξηθεί από τα 440 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία συνεισφέρει περίπου το 30% των πόρων του Ταμείου, αντιστέκεται στη μόχλευση άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αδιευκρίνιστο παραμένει πώς και υπό ποιούς όρους οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να προσφύγουν για βοήθεια στον ΕFSF.

Το θέμα αυτό επρόκειτο να αποσαφηνιστεί το πρωί της Τετάρτης από το Συμβούλιο Εcofin, το οποίο, όμως, ακυρώθηκε.

Ο λόγος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της αναμόρφωσης του EFSF, αλλά και το ύψος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.
http://news247
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: